Monday, April 6, 2009

Boleh tahan

Salah satu daripada kandungan silibus bagi matapelajaran yang aku ajar adalah "dining out" - ini bagi matapelajaran Asian Cuisine. Bagi tujuan itu pelajar diwajibkan untuk cari restoran yang berasakan masakan Asia, kemudian menulis laporan tentang restoran berkenaan dari segi beberapa aspek. Ianya merangkumi menu, decor, susunatur, servis, sasaran pasaran, misi, visi dan sebagainya yang dirasakan perlu untuk dikongsi. Sekumpulan pelajar telah merancang untuk makan (dining out) kesebuah restoran yang menawarkan hidangan India (hidangan India utara dan selatan), Restoran Passage thru India yang terletak di Jalan Tun Abd Razak bersebelahan dengan Kedutaan Indonesia. Aku mengambil kesempatan untuk membawa bersama isteri dan dua orang anak, di samping itu aku juga memperlawa jiran aku untuk ikut sama. Bayaran yang dikenakan adalah sebanyak RM40.oo seorang, kira tidak terlalu mahal dikirakan.
Sebelum sampai ke sana bermacam-macam tanggapan dan persepsi yang bermain dikepala, tentang menu, servis dan decor sememangnya dah lama berlegar kat kepala. Secara keseluruhannya tempat ini agak menarik dengan decornya yang tersendiri membawa konsep seolah-olah anda menjelajah ke Indian, bersesuaian dengan nama restoran tersebut. Menu yang ditawarkan bolehlah diketegorikan sebagai menarik. Cuma bagi aku rasanya tidaklah terlalu "asli" sebagaimana hidangan / masakan India (utara dan selatan) sepatutnya. Chefnya telah membuat perubahan dari segi rasa, sedikit "mild" atau kalau sesuai aku gunakan perkataan "agak ringan dari segi rasanya berbanding yang asli". Ini mungkin kerana chef restoran ini telah mengambilkira jenis pelanggan yang berkunjung ke restorannya.
Selain daripada itu tetamu juga dihiburkan dengan alunan musik hindustan yang dimainkan secara "live" secara klasik. Boleh tahan juga persembahan mereka - menghiburkan lebih-lebih lagi bila dibertahu bahawa semua pemusik dan penyanyinya adalah orang tempatan. Okaylah secara keseluruhannya bolehlah diberikan 4 bintang restoran ini, 1 bintang lagi kena simpan untuk perkhidmatan pelanggannya. Kalau anda ke restoran ini untuk makan dan tidak mahu menghabiskan masa terlalu lama mungkin di sini agak kurang sesuai. Kecuali jika anda ke restoran ini dengan santai dan punya banyak masa untuk dihabiskan rasanya tidak keterlaluan jika dikatakan restoran ini paling sesuai.

No comments: