Thursday, March 29, 2012

Ayam Kuzi

Ayam Kuzi 
(Hidangan untuk 6 porsi)
1 ekor          Ayam (1.3 - 1.5 kg)- dipotong 12
600 gm        Bawang Besar - dihiris
6 ulas           Bawang putih
2 sudu mkn  Kismis Hitam
2 sudu mkn  Badam
3 sudu teh    Jintan Putih
3 sudu teh    Jintan Manis
4 sm            Kulit Kayu Manis
1/2 sudu teh Bunga Cengkeh
2 biji            Buah Pelaga
2 biji            Bunga Lawang
1 cawan       Susu Sejat
1 cawan       Sos Tomato
1 cawan       Air
Ghee / Minyak Masak secukupnya
Garam dan secukupnya

1. Bersihkan ayam, toskan dan rasakan dengan garam dan dogoreng tiga suku masak.
2. Goreng hirisan bawang besar sehingga garing kemudian campurkan bersama bawang putih, kismis hitam dan badam dan dikisar halus.
3. Sangai kesemua rempah ratus dan kemudiannya dikisar halus.
4. Campurkan kesemua bahan yang dikisar, panaskan ghee / minyak tumis bahan yang dikisar yang telah dibancuh dnegan sedikit air.
5. Masukkan ayam dan lain-lain bahannya renehlah sehingga ayam masak, perasakan secukupnya dengan garam dan gula.
6. Akhir sekali tabur dengan kismis dan badam / gajus yang telah digoreng.
Hidangan ini sesuai untuk dimakan bersama nasi minyak.

No comments: