Ayam Kuzi
(Hidangan untuk 6 porsi)
1 ekor Ayam (1.3 - 1.5 kg)- dipotong 12
600 gm Bawang Besar - dihiris
6 ulas Bawang putih
2 sudu mkn Kismis Hitam
2 sudu mkn Badam
3 sudu teh Jintan Putih
3 sudu teh Jintan Manis
4 sm Kulit Kayu Manis
1/2 sudu teh Bunga Cengkeh
2 biji Buah Pelaga
2 biji Bunga Lawang
1 cawan Susu Sejat
1 cawan Sos Tomato
1 cawan Air
Ghee / Minyak Masak secukupnya
Garam dan secukupnya
1. Bersihkan ayam, toskan dan rasakan dengan garam dan dogoreng tiga suku masak.
2. Goreng hirisan bawang besar sehingga garing kemudian campurkan bersama bawang putih, kismis hitam dan badam dan dikisar halus.
3. Sangai kesemua rempah ratus dan kemudiannya dikisar halus.
4. Campurkan kesemua bahan yang dikisar, panaskan ghee / minyak tumis bahan yang dikisar yang telah dibancuh dnegan sedikit air.
5. Masukkan ayam dan lain-lain bahannya renehlah sehingga ayam masak, perasakan secukupnya dengan garam dan gula.
6. Akhir sekali tabur dengan kismis dan badam / gajus yang telah digoreng.
Hidangan ini sesuai untuk dimakan bersama nasi minyak.
No comments:
Post a Comment