Demam K-pop memang dah lama melanda Malaysia, begitu juga dengan fenomena Running Man kat kaca.TV. Lantaran itu tertiba orang Malaysia mula menyukai makanan Korea. Bulgogi, Pajeon, Kimbap, Bimbimbap dan banyak lagi masakan Korean semacam menjadi kegilaan terutama sekali di kalangan generasi muda. Ada juga mereka yang berhati-hati dengan makanan Korea ni kerana tahap ke 'halalan' yang tidak pasti. Mungkin ramai yang teringin untuk makan masakan Korea tetapi was-was serta ragu-ragu. Kalau nak masak sendiri mungkin tak pandai. Tengok resipi kat internet pun kadang-kadang tak berapa nak faham terutama sekali bila ada bahan-bahan yang pelik atau nama bahan yang asing dan sebagainya.
Jangan risau kali ni biar aku kongsikan resipi mudah bagaimana nak buat Kimchi ekspress. Terus boleh makan selepas setengah jam dan ianya boleh disimpan lama dalam peti sejuk. Dah pandai esok bolehlah buat Kimchi banyak-banyak, kalau ada lebih dan otak usahawan bolehlah botolkan dan jual dengan jiran-jiran terdekat.
Okay resipinya:
Nama Rsipi : KIMCHI –Kobis Cina
Cara Masak : Fermentasi / Penapaian
Ingredients
|
Weight
|
Measure |
Procedure
|
Kobis Cina
|
1
|
biji
|
1. Bersih, buang empuluh dan potong
menjadi kepingan kecil 3 -4 sm
|
Daun Bawang
| 50 |
gm
|
2.
Bersihkan daun bawang dan lobak
potong 3 sm panjang.
|
Lobak Merah
|
2
|
biji
|
3. Sementara itu taburkan garam ke atas
kobis dan biakan selama 20-30 minit.
|
Garam
|
3
|
Sudu Mkn
|
4. Di dalam periuk bancuh tepug beras
dan pulut dengan air dan masak.
|
Cuka (asli)
|
½
|
Cawan
|
5.
Apabila bancuhan masak masukkan
gula.
|
Tepun Beras
|
½
|
Cawan
|
6. Didalam pengisar masukkan bwg putih,
bwg besar dan halia.
|
Tepung Pulut
|
½
|
Cawan
|
7. Campurkan bahan yg dikisar dgn
adunan tepung tadi apabila sejuk.
|
Gula
|
2
|
Tblspn
|
8. Masukkan cuka n 'flake' chili kering
maukan pedas masukkan lebih banyak.
|
Air
|
4
|
Cawan
|
9. Toskan kobis dan perah airnya.
Lumur kobis rata-rata dgn perapan yg
telah disiapkan.
|
Bawang Putih
|
7
|
Ulas
|
Masukkan kobis yg diperap didalam |
Bawang
|
1
|
Biji
|
bekas bertutup. elak gunak bekas logam |
Halia
|
100
|
Gm
|
Simpan di dalam peti sejuk. Anda boleh |
'Flake' Chili Merah Kering
|
3
|
Sudu Mkn
|
memakannya selepas 30 minit. Sesekali
|
balik-balikan sayur. Sekiranya kelihatan | |||
berbuih jangan risau, kerana menandakan | |||
proses fermentasi sedang berlaku. | |||
No comments:
Post a Comment