Tuesday, July 23, 2013

Wakame to Tofu no Miso Shiru - Sup Miso bersama Wakame dan Taufu




Sup Miso bersama Wakame dan Taufu
(Wakame to tofu no miso shiru)
Sup rugi bagi orang Jepun adalah sup miso – sejenis sup yang diperbuat dari pes kacang soya.  Terdapat dua jenis sup dalam masakan Jepun iaitu sup pekat dan jernih. Sup biasanya dihidangkan panas di dalam mangkok sup yang tersendiri yang bertutup. Hidangan sup Jepun dikatakan merupakan hidangan lengkap kerana mengandungi protin (miso dari kacang soya merupakan protin kelas kedua), vitamin, mineral dan sebagainya. Rasanya kalau untuk berbuka puasa ni sesuailah sangat makan Miso Sup dengan Nasik........................diet katanya.

Bahan (untuk 4 hidangan):

20        sm Rumpai laut wakame (sejenis rumpai laut yang boleh didapati  yang menjual barangan Jepun seperti JJ / Aeon - kebiasaannya dalam bentuk kering. Hendaklah direndam dahulu sebelum digunakan)

225      gm Taufu Jepun – putih dan lembut - pastikan ianya dari hasil soya bukan dari telur - bukan taufu telor - eggs tofu. 

850      ml dashi - Air rebusan / kaldu yang diperbuat daripada hasil ikan. Boleh air rebusan ikan bilis. Ambil segengam ikan bilis - sangai atau masukkan dalam ketuhar sehingga sedikit perang. Kemudian rebus bersama 1.5 liter air untuk lbih kurang 45 minit dgn api pelahan. Tos dan buangkan hampas bilis ambil airnya.

100      gm Pes miso – cerah (terdapat 3 jenis miso putih, merah dan hitam)

Cara penyediaan:
1.         Basuh dan bilas wakame dan rendamkan dalam air suam selama 10 hingga 15 minit. Toskan dan kemudian dipotong menjadi kepingan lebih kurang 2.5 sm. Taufu dipotong  dadu. Susun wakame dan taufu dalam mangkuk sup.
2.            Tuangkan dashi kedalam periuk dan biarkan mendidih. Di dalam mangkuk yang berbeza bancuh miso bersama dashi hingga larut.
3.                 Tuangkan bancuhan miso tadi ke dalam dashi dengan menggunakan penapis.
4.        Panaskan sehingga mendidih dan hidangkan sup di dalam mangkuk sup untuk empat hidangan. Hias dengan hirisan daun bawang jika ingin.
5.         Jika mahu boleh juga hiriskan daun bawang dan dihidang sekali dengan sup.

 
 Wakame yang telah direndam







 Miso Sup

No comments: