There was an error in this gadget

Friday, July 17, 2009

Aku Budak Jual Kuih

Tak tahulah tiba-tiba aku terkenang masa aku berumur 9tahun masa tu darjah tiga kalau tidak silap tahun 1971, aku bersekolah di Methodist English School, Port Swettehnham nama lama Port Kelang. Balik dari sekolah aku bagitahu kat emak mintak dia buat kuih aku nak jual keliling kampong. Kenapa nak jual? tanya emak pada aku. Aku tak menceritakan perkara yang sebenar cuma bagitahu emak aku nak belajar berniaga sambil boleh tolong keluarga. Sebenarnya yang membuat aku terasa bersemangat nak cari duit ni pasal pagi tu Cikgu kelas tanya tentang yuran persekolahan yang masih lagi belum dibayar. Seingat aku, selang beberapa hari emak pun membuat kuih untuk aku buat jualan. Kuih pertama dan satu-satunya pada hari permulaan aku menjual kuih adalah kuih karipap. Tak pula aku ingat berapa banyak yang emak buat tapi sebakul jugaklah aku mengangkatnya. Buat pertama kalinya aku pun pusing blok perumahan berdekatan di kampung tumpah darah aku, Kampung Raja Uda - KRU. Berjalan pelahan sambil mengharapkan orang kampung memanggil dan membeli kuih. Tidak beberapa minit aku sudah berada di jalan dihadapan rumah. Emak berdiri di tangga sambil bertanya, "Ada orang beli ke?" tanya emak. Aku mengelengkan kepala, lalu emak berkata, "Jangan diam aje, teriaklah sikit, bagi orang tahu kita jual kuih", kata emak lagi. Macamana emak? tanya ku. Jeritlah ..........Kuuuiiiiih Kaaaaariiiiipap, tunjuk emak. DaniItulah pertama kalinya juga aku belajar mengenai pemasaran....................kena jadi macam ayam betina telor sebiji riuh sekampung, bagi tahu semua orang apa yang kita ada kalau hendak lariskan. jualan...............................Pheeeew satu pengalaman yang tidak aku boleh lupakan, aku menjaja kuih ni sehingga waktu aku hampir menduduki peperiksaan LCE - Lower Certificate of Education, tingkatan tiga.....Masih aku ingat lagi.......................

1 comment:

BeRryMUNYra said...

erm...sy dl pon pena jual kuih..mcm 2 la satu teriak 1 kg. seronok.. semua owang kg kenal ngn suara sy masa tu...
slagi kuih x abes sy xkan balik.. sy jual ngn kakak sy.. tp sy la tukang jeritnya... kuih donat, kuih rengas, ..
xleh lupa la semua tu.. waktu tu harga kuih 15sen je...kadang 10 sen je... dpt la upah 20 sen dr mak..
waktu tu 20 sen besar nilainya..... tp memang bes dpt mjual... cita2 sy akan buka 1 restaurant...insyaAllah